Kompanzasyon Panosu Kurulumu
Kompanzasyon Panosu Kurulumu

Kompanzasyon Nedir?

Kompanzasyon gerilim ve akım parametreleri arasında bulunan faz farkını en küçük açıya getirerek, işletmelere ve elektrik sistemlerine bir çok zararlı etkisi bulunan, reaktif güçlerin minimize etme işlemidir. Bu işlem cosϕ açısının düzeltilerek güç faktörünün 1 olması demektir.

9 KW ve üzeri işletmelerde EPDK tarafından kurulması zorunlu olan ve içinde çeşitli şalt malzemeleri bulunan ve işletmelerin reaktif güç ihtiyacını karşılayan bir güç dengeleyici sistemdir. Kompanzasyon panosunu sahip olmayan pek çok işletme reaktif bedel, ceza ödemektedir.

Kompanzasyon Panosu Nedir?

Kompanzasyon panosu elektrik enerjisinde tüketilen aktif enerjinin reaktif enerjiye oranını belirli bir oranda tutan elektrik panosu çeşididir. Bu pano sistemde tüketilen reaktif elektrik enerjisini tedarik eder ve elektrik şebekesine reaktif yüklenmeyi azaltır. Reaktif enerji trafo ve hatlarda kayıplar meydana getirir. Bu durum elektrik faturanızda yükselmeye sebep olur.

Kompanzasyon Panosu Bakımı Nedir?

Kompanzasyon panosunun yapılması yeterli değildir. Deneyimli mühendis ve teknikerler tarafından yılın her zamanı kontrol altında tutulması ve kompanzasyon panosunu bakımı yapılması gerekmektedir. Mevsim geçişleri ve işletmenin tüketim şekline göre sürekli değişim gösterir.

 

Kompanzasyon panosu içerisindeki tüm elektrik malzemeleri ömürlü sarf ürünlerdir. İçlerinden herhangi birinin eksikliği faturanız artmasına ve reaktif ceza ödemenize sebep olur.

Kompanzasyon Bakımı Nasıl Yapılır?

Enerji verimliliği, enerjinin önemi itibariyle geldiğimiz noktada çok önemli bir yere sahiptir. Enerji kalitesi ve enerji verimliliğine direk etki eden sistemlerin başında kompanzasyon sistemleri gelmektedir.

Kompanzasyon sistemlerine düzenli bakım yapıldığında tesislerde enerji maksimum verimlilikte kullanılabilmektedir. Kompanzasyon bakımı önem ve bilgi gerektiren bir işlemler zinciridir. Kompanzasyon bakımı için alanında eğitim görmüş teknikerler ve yine alanında ilerleme sağlamış konu ile ilgili bilgisi yüksek mühendisler gözetiminde yapılması gerekmektedir.

Pano içerisinde bulunan şalt malzemelerin kontrolleri sağlanmalı ve işletmenin tükettiği güç profiline uygun ayarlar yapılarak kompanzasyon panosu işlevsel hale getirilmelidir.

Yapılan işlemlerden önce sonra belirli aralıklarla sayaçtan ve reaktif güç kontrol rölesinden alınan değerler ile yapılan işlem karşılaştırılması mühendislik hesaplarının doğru yapıldığı kontrol edilmelidir.

Sigorta, kontaktör ve kondansatörler ömürlü şalt malzemeler olduğundan bu elemanlar sağlık kontrolü önemlidir. Bakım yapacak teknikerlerin çok hassas ve titiz çalışması gerekir. Kompanzasyon bakımı yılda bir defa değil ayda en az 2 kez kontrol edilmesi gereken bir pano çeşididir.