Otomasyon Panosu
Otomasyon panosu, akla gelebilecek olan herhangi bir ticari yapının ya da bir ev için elektrik devirlerinin anası olarak bilinen bir beslenme sistemidir. Buradaki ana kablo otomasyon panosu sistemine geldikten sonra oradaki kesiciler sayesinde bir sonraki devrelere aktarılır ve dağılır. Bu noktada bulunan her cihazın en iyi performansı verebilmesi için uygun bir şekilde güç dağılımı olması gerekir. Bu sayede doğru bir şekilde elektrik dağılması mümkün hale gelir. Tüm bunlarla beraber dağıtım panosu güvenlik için de oldukça önem arz eder.
Otomasyon Panosu Nedir ve Ne İşe Yarar?
Dağıtım panoları, aslında sadece bir muhafaza etmekle görevli değildir. Bunun sebebi ise içerisinde bulunan birçok bağlantı noktası, toprak kaçağı ünitesi ve kişinin evine uygun olarak elektrik otomasyon panosu tam anlamıyla sağlamak için ara bağlantı kablolarını bulunduran bir genel sistemdir. Otomasyon panosu Genel olarak fabrikalarda atölyelerde işyerlerinde ve konutlarda elektrik enerjisinin ana dağıtımının yapıldığı panolar olarak bilinir. Bina tipi olduğu zaman trafo alçak gerilim çıkışı olarak direkt olarak ana dağıtım panosuna gelir ve oradan da tali panolara enerji dağıtımı yapar. Buradan da ölçüm panosuna gelir ve elektrik enerjisi ana dağıtım panosuna giriş yapmış olur.
Tali otomasyon panoları sistemine şalterden çıkış yapılır ve trafosu olmayan işyerlerinde ana yerden gelen enerji dağıtım panosuna giriş yapılır ve oradan da tesisi enerji dağıtımı olmuş olur. Yani otomasyon panosu ile bulunan tesisin enerji tesis ettiği yer tek bir panodan kontrol edilmesi mümkündür. Çok daha büyük tesisler değilse Kompanzasyon panosu ile birlikte montaj yapılabilmektedir. Otomasyon panoları bulunan Tesisin büyüklüğüne göre yani sağlayacağı enerjinin gücüne göre değişebilmektedir. Tesisin gücü ne kadar yüksekse bununla beraber şalter ve bara boyutları da büyüyeceği için panonun boyutları da aynı oranda büyür.
Otomasyon Pano Özellikleri Nelerdir?
40 × 40 × 4 mm köşe bent veya buna benzer profillerde kullanılır. Ana dağıtım panolarında bulunan DKP sacın kalınlığı en az 2 mm olmalıdır. Genel olarak ana dağıtım panoları 1600 KVA ya kadar Standart olarak TS 3367 IEC 430’a kadar uygun bir şekilde imal edilir. Ana dağıtım panolarının kullanılacağı teste göre özellikleri tamamen değişiklik gösterebilmektedir.
Su kuyu pompaları gibi özelliklere sahip olan yerlerde farklı özelliklerde ve ölçüm panosu değişik olan panolar söz konusu olur. Daha küçük tesisler değilse elektrik sayaçlı da ana dağıtım panosu kullanılır. Yeni gelen yönetmeliklere göre ise direk tipi trafolu tesis ise o zaman elektrik sayacı direk yanında montajı bir şekilde bulunur. Eskiden bu durum şu şekildeydi: Trafolu tesislerde ana dağıtım panosunda bulunmuş olan elektrik sayacını dışarıda direğin dibinde bulunması gerekiyordu.
Otomasyon Panosu Malzemeleri Nelerdir?
Ana dağıtım panosunda genel olarak malzemeler, baralar, şalterler, akım trafoları mesnet izolatörleri ve pano içi ihtiyaç olan piriz lambaları vardır.
- Barajlar: Ana dağıtım panolarında ana şalter çıkışları ve bazen de girişleri olarak bilinen dikdörtgen kesildi bakır baralarla yapılmaktadır.
- Şalterler: Giriş şalteri olarak büyük şalter, Kompakt şalter ve büyük güçlerde açık olarak kullanılan şalter vardır. Çıkış Şalterleri olarak küçük panolarda Pako şalteri ve büyük akımlarına Kompakt şalter olarak kullanılanlar vardır.
- Görevi: Ana dağıtım panolarında Tesisin elektrik enerjisinin açıp kapanması ve çıkış giriş +50 olarak alıcılar da kumanda etme görevi olarak kullanılır.
- Çeşitleri ve Özellikleri: burada yük şalteri, kompakt şalter, açık tip otomatik şalter diye benzeri şekilde ayrılır.
Otomasyon Panolarında Genel Olarak Teknik Olması Gereken Nelerdir?
Panolar şartnamelere göre hazırlanıp onaylandıktan sonra imalat resimleri nasıl ise o şekilde hazırlanmalıdır. Panoların taşıyıcı çerçevesi delikli olup kadmiyum kaplı çuvallarla birleştirilmeli ve yapılacak olan tüm panolar birbirlerinden saç levhalarla birleştirilmesi ile ve gerektiğinde ayrılabilmesi durumunda tasarlanmalıdır. Bu sayede daha dayanıklı olacağı söz konusu dur. Dağıtım panolarında bir de bağlantılarının özel olarak temizlenmiş olması da göz ardı edilemez. Ve aynı zamanda iyice yalanmış olması paslanmaz maddeden olması dikkat çekicidir. Panolar modüler yapıda olmalıdır ve ön taraftan kontrol edilebilir durumda ayarlanmalıdır.
Pano için zemin üzerinde en az 10 cm yüksekliğinde bir şekilde monte edilir. Pano ölçüleri resimlerde belirtildiği gibi olması şarttır. Tüm detaylara uyulması da aynı zamanda zorunlu olan özellikler arasındadır. 160 A den Büyük sigorta beş artar bağlantıları bakır bara ile yapılacaktır ve ilk yerleri temizlenmiş olmalıdır bu sayede bağlantı yerleri de kaplı cıvatalar ile kullanılır. Pano içerisinde kullanılan her türlü maddeler ve malzemeler TSE uluslararası standartlara uygun bir şekilde olup kaliteli markalardan seçilmelidir.
Faz, nötr ve toprak baraları bulunacak ve bunların baralarının gövdeden izolesi için yalıtkan levhalar kullanılacaktır. Hareketli kapaklar ile birlikte tek tip anahtarla açılabilecek ve tablonun rutubet ve tozdan korunabilmesi için de gövdesinde ve kapak arasında lastik conta bulunacaktır. Bu kullanılan contalar ise yapıştırma şeklinde olmayıp kanala geçmeli bir şekilde olacaktır bu önemli bir detaydır.
Otomasyon Panolarının Teknik Özellikleri
Hareketli kapakların topraklaması 16 mm² çok telli Örgülü ve sarı yeşil izoleli iletkenle yapılacaktır. Bununla beraber de bağlantı her iki ucundan tutularak gövdeye ve kapa uygun bir şekilde bağlanmış ve sağlamlaştırılmış olacaktır.
Panonun tamamıyla Metal kaplama ile yapılmış olması da saç aksamının temizleme işlemlerini tamamladıktan sonra da mat boya ile boyanıp işlem tamamlanacaktır. Cihazın üzerinde olan etiketleri siyah alüminyum plaka üzerine yazılı şekilde olacaktır. Panonun giriş ve çıkışları kontrolünün kolayca yapılabilmesi ve uygun gördüğü şekilde yerine göre üstten ve alttan olacaktır. Her bir panoya uygun olan yerlerine projelerde belirtilmiş olan tablo numaraları yazılacaktır. Panoların imalatında kullanılacak her bir malzeme için bir yıl garanti söz konusu dur.
Dağıtım panosunun böyle genel ve detaylı bir şekilde işledikten sonra belli çeşitlerini de incelememiz gerekir. Otomasyon panosu elektrik kaynağının binanın içinden tam anlamıyla dağıtımının sağlandığı bir yapıdır ya da sistemdir de diyebiliriz. Otomasyon panosu yukarıda da bahsettiğimiz gibi herhangi bir yapının elektriğinin beslendiği sistemdir. Dağıtım panoları usulüne uygun bir şekilde BS çubuklar, DIN rayı ve nötr bağlantı ile donatılmışlardır.
Otomasyon Panosunun Kategorileri Nelerdir?
İlk olarak tek kapılı pano karşımıza çıkar. Tek kapılı panoda basit olarak uygulanmış bir pano karşımıza çıkıyor. Dört yönlü sekiz yönlü ya da 16 yönlü konfigürasyonlarla mevcut bir şekilde tek kapı dağıtım panosu kullanılır. Bu kategorideki yani tek kapılı pano Çeşitleri daha çok küçük tesislerde kullanılan bir pano türüdür. Bir diğer kategori ise çift kapılı panodur. Burada daha ağır işler ve çoklu uygulama olduğu zamanlarda bağlantı sayısı için çift kapılı dağıtım panosu kullanılması gerekir.
Büyük tesislerde ve daha büyük olan ticari alanlarda kullanıma daha uygundur. Genel olarak iki kategoride inceleyebildiğimiz dağıtım panoları tekrardan kendi içlerinde birçok dallara ayrıldığını görebiliriz. Bunun için dağıtım kanalını kullanacak olan tesislerin kendilerine en uygun olan dağıtım panosunu özenle seçmeleri gerekir. Firmamız bu konuda uzman kadrosuyla en büyük desteği sizlere sunmaktadır. Size ve tesisinize en uygun olan dağıtım panosunun sizlere sunmaktadır.
Genel Olarak Otomasyon Panosunda Olmazsa Olmazlar Nelerdir?
Tabii ki de burada en önce gelen özelliklerden birisi güvenliktir. Her dağıtım panosunun en önemli noktalarından birisidir güvenlik. Bir nevi sigortasıdır da diyebiliriz. Sigorta aşırı akımın demelerinden geçmesine izin vermediğinden dağıtım panosunun önemli bir bileşenidir. Çok fazla akım yüklendiği zamanlarda sigorta cihazları evlerde ya da işyerlerinde her türlü elektrik tehlikesini önlemek amacıyla ana kaynak olarak otomatik kapatır. Bir diğer olmazsa olmaz ise dağıtım panosunun tasarımıdır.
Güvenlik dışında Son zamanlarda dağıtım kanallarının tasarımına ve tarzına da önem veriliyor. Dağıtım kanallarının hem evlerde hem de işyerlerinde genel olarak dekorasyonu ve estetiği çok fazlada dilediği günler maalesef ki eskilerde kaldı. Bugünün geniş yelpazesi de evlerde ve işyerlerinde evlerin ve işyerlerinin tasarımları bozulmamakta ve hatta onlara uyum sağlayabilir durumda tasarlamaktadır. Elbette ki bir diğer önemli nokta ise kullanım kolaylığıdır. Dağıtım kutusunun eğer ki kullanıcı tarafından kolayca elde edilip üzerinde işlem yapılamıyorsa o zaman yanlış bir seçim yapılmış demektir.
Firmamız bu konuda profesyonel bir şekilde size en iyi dağıtım panosunun sunuyor. Dağıtım panosu mevzusunda firmamızın sizler için en uygun dağıtım panosunu seçerek tasarım güvenlik ve kullanım kolaylığı konusunda sizleri asla mahrum ve mağdur bırakmıyor. Kolay kurulum olması ile içindeki teller yeterli alana sahip olmalıdır. Çerçevesi kurulum sırasında herhangi bir hata olasılığını mahal vermeyecek durumda tasarlanmıştır.
Monte edilecek yere iyi yerleştirilmiş olması ve kullanımı kolay bir şekilde elde edilecek durumda olunması dağıtım panosunun elektrik dağıtım sisteminde uzun Ömürlü bir şekilde işlev görmesini sağlar. Tüm bunlarla beraber kullanmakta olduğunuz DB’nin bakımı açısından kolay olması için sizlere büyük bir avantaj sağlıyor.
Güvenlik Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Güvenlik açısından da sizlere birkaç önerimiz bulunur. Bunların başta gelen konulardan bir tanesi dağıtım kanallarının boşlukları levha ile kaplanmalıdır. Bir başka güvenlik önerilerden bir tanesi de dağıtım panoları ısı yayan sabit bir cihazın yanında asla kurulmamalıdır. İçerisinde bulunan elektriksel olan her şeyin ısıya karşı bir tepki gösterileceği ve bu tepkinin de etrafa yedi geldiğinde fazla ısıdan ötürü zarar verebileceği unutulmamalıdır.
Firmamız bu konuda en üst düzeyde kaliteli bir şekilde en doğru olanı sizlere sunmaktadır be monte edilmesi gereken yeri sizler için seçmektedir. Sizin karar veremediniz yerde firmamız size en iyi şekilde destek sağlıyor. Bir diğer güvenlik önerilerinden bir tanesi de dağıtım panolarının korozyondan korunmasıdır. Bir dağıtım panosu kurulduğunda çalıştığı ortama uygun bir şekilde kurulmuş olması gerekir. Aksi halde gösterebileceği en küçük bir reaksiyon size ve çevrenize zarar verebilme ihtimali yüksektir.
Yukarıda da az çok bahsedildiğini üzere dağıtım panosu zeminden 2200 mm daha da yüksek kontrol etmemeniz önerilir. Zeminden daha fazla yüksek ne de zemine çok yakın bir şekilde olması önerilmez. Bunun sebebi de dağıtım panosunun dışarıdan alabileceği en küçük bir hareket ya da tepkilere göre verebileceği reaksiyonlardır. Şu daha asla unutulmamalıdır ki dağıtım panoları uzman bir kişi tarafından kurulmalıdır. Örneğin elektrik konusunda uzman olan bir kişinin dağıtım panosunun doğru yapabileceği anlamına gelmez.
Profesyonel Firmadan Destek Alabilirsiniz
Dağıtım panosunun tam anlamıyla her yönden nasıl kurulması gerektiğinden emin olan uzman ve profesyonel kadromuz sizlere gönül rahatlığıyla bir hizmet vermektedir. Örneğin dağıtım panosunda bulunan tellerin herhangi bir tanesinin bile panonun dışına sarkmaması önemli bir detaydır. Kurulduğu anda böyle bir şeyin söz konusu olmaması ile birlikte ilerleyen zamanlarda da böyle bir şeyin söz konusu olmaması gerekir.
Bu yüzden dağıtım panosunun uzman kişiler tarafından yapılmış olması oldukça önem arz eder. Tüm bunlarla beraber kullanmakta olduğunuz ya da kullanacak olduğunuz dağıtım panoları ihtiyacınız ne ise ona göre olmalıdır ve dağıtım panosuna takılmış olan kartın sınırlı yapılandırılmasından daha fazla bağlantı sayısını aşmamalıdır. Aynı şekilde dağıtım panosun yanında bir güvenlik işaretinin bulunması da bir önemli noktadır.
Otomasyon Panosu Fiyatları Nelerdir?
Elbette ki dağıtım panolarının birçok işte olduğu gibi bu işlere göre de fiyatları değişiklik göstermektedir. Otomasyon panosu fiyatları, evinizde ya da iş yerlerinize en uygun olan dağıtım panosunun çeşidine göre farklılık gösterir. Bunun için firmamız size en uygun şekilde olan panoyu seçip o şekilde sunmaktadır. Bu yüzden de fiyatları hakkında tam net bir şekilde rakam vermek doğru olmaz. Bu yüzden firmamız sayesinde size en uygun olan dağıtım panosu seçildikten sonra, fiyatlar üzerinden ilerlenmesi en uygunu olacaktır.
Elbette ki en kaliteli olanların fiyatları daha ucuz ve geçici olarak yapılan dağıtım pano fiyatlarından farklıdır. Ne firmamız sizlere bu konuda Seçenekler sunup size en uygun olanı en doğru şekilde anlattıktan sonra tercihi size bırakmaktadır. En doğru kararı vermenizi size yardımcı oluyor ve ücret konusunda da sıkıntı çekmemeniz için elinden geleni yapıyor. Elektrik otomasyon panosu öyle basit bir şey olmadığı için sırf ücreti için daha kalitesiz ürünler kullanılması doğru değildir. Bunun sebebi ise en nihayetinde kişinin sağlığının da söz konusu olabilmesidir.
Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği Nasıldır?
Uyarma levhaları Çeşitli yerlere ve telsiz bölümlerini makineler aygıtlar ve iletkenlerin ne işe yaradığını açıkça anlayabileceği bir şekilde ve yazının ve işaretlerin tam anlamıyla yerlerine konulmuş bir şekilde olması gerektiğidir. Bununla beraber tüm tesislerde uygun yerlere de elektrik akımının neden olduğu kazalar da yapılacak ilk yardımla ilgili olan yönergeler, tesisin bağlama şeması ve Tesisin işletilmesi sırasında alınması gereken özel önlemlerle ilgili kısa yönerge bulunması gerekir. Bunların bulunması demek gerektiğinde dikkat edilmesi ve tam anlamıyla uygun bir şekilde hareket edilmesi gerektiği anlamına gelir.
Topraklanmalar Yönetmeliği Nedir?
Bu konuda Topraklayıcının yayılma direnci değeri koruma için gerekli şartlar ve hangi tesis ise o Tesisin işletmesine uygun olarak bir fonksiyonu değişmeden kalabilen şekilde ayarlanmalıdır. Her bir kısmı beklenen herhangi bir dış etkiye karşı daha dayanıklı olarak ayarlanmalıdır ve sağlam olmalıdır mekanik bir kuruma ile donatılmış olması zorunludur.
Otomasyon Panosu Kliması Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Pano klimaları uzun süre kullanıma uygun bir şekilde tasarlanmış olan cihazlardır. Ömürlerinin devam ettirebilmesi için bakımlarının düzenli olarak yapılması şarttır. Yine bu konuda firmamız sizlere en iyi şekilde hizmet sunmaktadır cihazlarınızın bakımlarını özel yöntemlerle ve profesyonel bir şekilde yapar ve cihazlarınızın ilk günkü gibi performansında hiçbir sıkıntı çıkmadan çalışmaya devam eder.
Bakımının düzenli yapılması enerji tasarrufunu sağlaması demektir. Bu en önemli sebeplerinden birisidir bakımının düzenli yapılması için. Ve uzun Ömürlü olur bununla beraber firmamızın güvencesinin altına girer. Firmamızın gözetmeni altında olduğu için de düzenli olarak takip edilir aynı şekilde etiketleme sistemi bulunduğundan da cihaz bilgileri anlık olarak kontrol edilebilir. Elektriksel arızalanmalara karşı bu sistem ile birlikte anlık önlemler alınır. Bu sayede siz değerli müşterilerimiz cihazınızı düşünmekten yana kafanız rahat olur ve bakımı her yönden düzenli şekilde yapılmış olur.
Kat Otomasyon Panosu Nedir?
Resmi kurumlarda bulunan ve özellikle okullar hastaneler ve alışveriş merkezleri başta olmak üzere çok katlı olarak bilinen binaların İhtiyacı olan kat tabloların üretimi akıllı bağlantı sayesinde kolayca montaj edilebilir. Firmamız bu konuda en iyi şekilde koordinasyon sağlayıp imalat bölümünde çalışan uzman kadromuz ile birlikte teknik ve bütçesel çalışma ile titizlikle işlerini yapmaktadırlar. Kat otomasyon panosu sayesinde yüksek binaların da elektriksel yönden sıkıntı çekmeden katlamalı olarak bu durum hal olabilmektedir.
Kat dağıtım panosu fiyatı, elbette ki kendi içerisinde çeşitlilik gösterdiği için net bir şekilde belirgin değildir. Bunun sebebi ise okullarda yapılan kat dağıtım panosu ile hastalarla yapılan kat altın panosunun aynı özellikleri ve işlevleri sahip olmamasıdır. Bu yüzden de fiyat konusunda yine firmamız sizlere en doğru bir şekilde hizmet sunum yardım edebilmektedir.
Saha Otomasyon Panosu Nedir?
Ana şebekeden gelen iletken enerjiyi alıp dağıtım noktalarına ulaştıran Panolara saha dağıtım elektrik panosu adı verilir. Saat otomasyon panoları yağışlı havalarda ya da herhangi bir darbeye karşı dayanıklı olarak tasarlanmıştır. Cam elyaf takviyeli olarak polyester tipi malzemelerle tasarlanmış olması da dikkat çekicidir.
Saha Otomasyon Panosu Modelleri Nelerdir?
Sürekli olarak kullanılacak olan ya da kısa süreliğine kullanacak olan Saha dağıtım elektrik panoları Alevi ile etmemesi yönünden çok dayanıklı malzemeler tarafından üretilmişlerdir. Bu ürünler aynı zamanda UV ışınlarına karşı Dayanıklı olup daha öncelerde tüm velilerin ilk toplandığı yer saha dağıtım elektrik panolarıdır. Alçak gelirim saha dağıtım kutuları teknik şartnamesine uygun olabilecek şekilde ayarlanmış olan saha dağıtım elektrik panoları en ufak bir olumsuz hava şartlarına karşı da yüksek dayanmaya sahip olan üründür.
Aynı zamanda birçok farklı seçeneklerde renkleri de olan bu panolar asitle bazlara karşı da koruma sağlamaktadır. Kimyasal dayanımı yüksek olup görevleri yönünden de dikkat çekmektedir aynı zamanda elektrikli etmeyen yalıtkan özelliklere de sahip olması göz ardı edilemez. Rutubet ve nemlere karşı da oldukça dayanıklı bir korumaya sahiptir. Firmamız bu konuda sizlere en doğru şekilde olan dağıtım panosunu sunar.
Firmamız bu konuyla ilgilenen her türlü önemli kurumlar tarafından onaylanmış olup profesyonel ve hızlı bir şekilde hizmet vermektedir. Gerek sizlerin güvenliği gerek kullanım kolaylığı ve tasarımı açısından en iyi otomasyon panosu siz müşterilerimize sunulmaktadır. Güvenlik konusunda en ufak bir detay atlamadan güvenliğiniz göz ardı edilmemektedir. Sizlere hizmet sunarken dağıtım panosunu kullanmak istediğiniz yere en uygun olan hangisiyse o şekilde tercihinize yön vermekte firmamız ustadır.